Pyro-Zone

Programe necesare pentru productia muzicala

 

Cred ca suntem cu totii de acord ca muzica reprezinta o parte din viata noastra si sunt convins ca nu sunt multi cei care isi pot inchipui o lume fara acorduri suave sau ritmuri ce sa ne puna in miscare. Majoritatea suntem consumatori de muzica si adesea critici dar in post-ul urmator ma voi referi la cei care dau nastere muzicii si mai exact la programele pe care le folosesc ei.

Cu toate ca urmatoarele solutii software sunt in general dedicate muzicii electronice ele sunt adesea folosite si in alte genuri, fiind la baza nistesimple multi-trackuri. Continutul fiecarei piste il decide fiecare in functie de preferinte.

Primul program pe care l-am ales este Fruity Loops:

fruity loops

Acesta este unul dintre cele mai indragite programe in randul producatorilor amatori data fiindu-i usurinta de care da dovada in ceea ce priveste punerea ideilor in practica dar si in privinta rezultatelor care adesea intrec asteptarile(mie mi s-a intamplat destul de des).

Cele mai utile aspecte de care da dovada FL sunt pe de-o parte suportul pentru plug-in-uri VST sau dxi pe de alta parte prezenta standard a unor module de sintetizatoare si a unui numar impresionant de sample-uri audio utilizabile.

Creatia propriu-zisa se poate face in mai multe moduri, totusi cel mai facil fiind piano roll-ul(in cazul in care, desigur stii ce faci).

Un mare avantaj il constituie posibilitatea automatizarii oricarui butonas, oricat de mic sau de neinsemnat ar fi el de pe interfata programului. Acest lucru iti usureaza mult viata fata de alte soft-uri in care erai nevoit sa inregistrezi creatia in timp ce trageai de mouse in stanga si-n dreapta in dorinta obtinerii efectelor dorite.

Concluzie:

Plus-uri: suport VST si dxi, destul de “prietenos” in ceea ce priveste productia, usor de automatizat, are o multime de sample-uri si cateva sintetizatoare ca “dotari standard”.

Minus-uri: interfata este foarte posomorata, este mai dificil de folosit in creatii cu multe track-uri ce necesita multe copieri, necesita destul de multe resurse.

Si iata si aici o demonstratie a utilizarii lui Fruity Loops(o melodie in mai putin de 10 minute):[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FHWer4AnYGY[/youtube]

Reason:

propellerheadsMie mi s-a parut ca solutia oferita de cei de la Propellerheads sub forma lui Reason este cea mai buna din punctul de vedere al unui incepator dar de asemenea rezultatele obtinute pot fi impresionante atunci cand utilizatorul stie exact ce vrea sa faca. Un mare avantaj il reprezinta faptul ca la instalare Reason vine si cu destul de multe banci de sunete si sample-uri iar majoritatea sunetelor pe care le are sunt destul de “actuale”.

Creatia propriu-zisa este una dintre cele mai simple din cate am vazut pana acum iar in cazul in care doresti sa copiezi track-uri intregi, totul se poate face pe principiul drag and drop.

De apreciat este faptul ca la fel ca la Fruity Loops orice buton(de la volum pana la LFO-uri sau tempo) sau cursor este automatizabil in doar cateva secunde.

Un aspect foarte interesant il reprezinta posibilitatea rotirii interfetei prin apasarea tastei Tab. Ca urmare a acestui lucru, poti vedea spatele modulelor pe care le folosesti cu cablurile ce le unesc. Prin schimbarea configuratie lor (a cablurilor) poti obtine chain-uri de efecte interesante si in plus chiar ai senzatia ca te afli intr-un studio.

Plus-uri: usor de “prins”, extrem de prietenos in ceea ce priveste aspectul, bogat in banci de sunet , poate fi facut sa ruleze pe aproape orice configuratie.

Minusuri: nu are suport VST sau dxi, limitandu-te numai la sunetele ” din dotare” in ceea ce priveste editarea midi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OADBlQKqPzU[/youtube]

Cubase:

cubase

Cubase este unul dintre cele mai indragite software-uri prin studiourile de productie de pe plaiuri mioritice datorita suportului sau VST si dxi cat si posibilitatii folosirii sale intr-un mod destul de simplu si pentru mastering. Totusi popularitatea sa crescuta sta in suportul VST, dar ca module sau sunete standard se dovedeste a fi chiar saracacios. Are doar cateva sintetizatoare care nu dau rezultate extraordinare si cateva efecte de tip delay si reverb care insa sunt destul de “neprietenoase” ca sound.

Folosind VST-uri insa, rezultatele sunt mult mai bune cu acelasi efort depus fata de Fruity Loops.

Interfata este destul de intuitiva, cu exceptia send-urilor si grupurilor de efcte care cer un timp de ajustare.

Plus-uri:suport VST si dxi, interfata intuitiva, usor de folosit pentru mastering.

Minus-uri: butoanele sunt greu de automatizat, are nevoie de un calculator destul de puternic data fiind necesitatea sa pentru VST-uri.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LBU_bTovsEk&feature=related[/youtube]

Ableton Live:ableton

Motivul pentru care m-am decis sa prezint LIve-ul ultimul este faptul ca a intrat pe piata cel din urma dar asa cum se intampla adesea, noii veniti castiga teren rapid in fata concurentei. Primul lucru care il recomnada este fatul ca este adresat atat dj-ilor cat si producatorilor avand unelte specifice pentru ambele activitati.

In ceea ce priveste productia, este usor de folosit imediat ce treci de interfata deloc prietenoasa la inceput. Dupa ce ai reusit sa-i intelegi functionarea totul devine o joaca de copii. Efectele nu se trimit prin send-uri ci sunt aplicate direct pistelor prin drag and drop.

Dispune atat de sample-uri cat si de module de sintetizatoare standard si folosindu-le doar pe acestea poti obtine rezultate destul de bune.

Asemeni lui Cubase este usor de folosit si pentru mastering.

Plus-uri: suport VST, posibilitatea automatizarii, tutorial inclus, efecte interesante si originale.

Minus-uri: lipsa suport dxi, interfata neprietenoasa la inceput, necesita destul de multe resurse pentru a rula.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hMg34DXvfB4[/youtube]

 

Partners


Receive the latest news !

Featured Products

No featured products

Recent Podcasts